meierblis de KoogMeierblis 2017

Elk jaar wordt op 30 april in alle dorpen de Meierblis aangestoken, een oude traditie waar veel mensen op Texel elk jaar weer naar uitkijken. De grote vreugdevuren worden aan het begin van de avond aangestoken en erom heen worden allemaal kleinere vuurtjes gemaakt. Lekker marshmallows roosteren, aardappels poffen of knakworstjes warm maken, de kinderen zijn er zoet mee. De ouders kijken onder het genot van een borreltje toe hoe de jeugd zich vermaakt.

Zo ook onze kinderen. Een week van te voren worden de zakdoeken al opgezocht die ze voor hun mond binden en de zonnebrillen die ze moeten helpen tegen de prikkende rook. En als het dan eenmaal zo ver is zijn ze niet meer te houden! Vanaf ’s ochtends vroeg komt om de vijf minuten de vraag voorbij of ze al heen mogen, of we wel genoeg lekkers mee hebben en of ze echt tot heel laat op mogen blijven.

Meierblis de Koog

meierblis de Koog

Als de avond dan eindelijk gevallen is haasten ze zich naar de Meierblis hier in De Koog. Een tas vol lekkers mee en de stokken voor de marshmallows. Dan wordt het zoeken naar vriendjes en vriendinnetjes en het beste plekje om hun eigen vuurtje te maken. Wanneer dat dan gelukt is moet je toch echt wat roet vegen op je gezicht want dat hoort erbij.

Hier in de Koog komen een mengeling van Kogers en toeristen naar de Meierblis. Gezelligheid alom, hier en daar is wat gitaarspel te horen en bij verschillende kleinere vuurtjes wordt wat gedronken en gekletst.

De kinderen  vermaken zich prima, en genieten van het feit dat ze deze ene keer in het jaar legaal met vuur mogen spelen. Hoe verder de avond  vordert hoe schorder de stemmetjes worden, maar van naar huis gaan willen ze toch echt niets horen! Maar als dan al het lekkers op is en het vuur wordt langzaam minder wordt is het toch echt tijd om te gaan. Bij de deur trekken we al onze stinkkleding uit. Een geur die je zelfs na 2 keer wassen nog ruikt en gaan ze onder de douche. Met dikke rode wangen, schorre stemmetjes en kleine rode oogjes kruipen ze dan moe en gelukkig in bed… wat was het leuk he, gaan we volgend jaar weer?

Meierblis De Koog Texel